Сімейства Птахів

Котінгі і Манакін

Pin
Send
Share
Send
Send


  • ареал
  • Анди від півночі Венесуели до півночі Болівії
  • Житла: Ліси вздовж гірських річок і ущелин (на висоті 500-2400 м)
  • Розміри: 38 см

Самці хизуються яскраво-помаранчевими або червоними пір'ям і високим хохлом, що нависає над золотисто-жовтим дзьобом. Самки коричнево-бурі. Скельні півники зазвичай тримаються в нижніх ярусах тропічних лісів. Володіючи швидким маневреним польотом, спритно лавірують серед густих гілок дерев і чагарників в пошуках фруктів. Самки, крім того, полюють на жаб і ящірок, якими годують пташенят.

У шлюбний період злітаються на ранкової та вечірньої зорі на ток - місце, де вони виконують складні танці, демонструють суперникам загрози і голосно кличуть самок. Право спаровуватися отримує лише найсильніший і хоробрий самець. Запліднена самка будує на скелястому уступі громіздке гніздо з глини, що має форму усіченого конуса з ямкою на вершині глибиною близько 6,5 см. Іноді кілька самок споруджують гнізда поруч один з одним. У кладці 2 яйця.

Смугастий манакінові плодоед - "Pipreola arcuata"

  • ареал
  • Анди (від північного заходу Венесуели до центру Східної Болівії)
  • Житла: Туманні гірські ліси на висоті 1200-3350 м
  • Розміри: 21 см

Цей важко складений любитель фруктів мешкає в туманних гірських лісах на найбільшій висоті в порівнянні з іншими котінгамі. Самець має яскравий жовто-зелено-чорним оперенням, самка зеленувато-оливкова.

Дзьоб у птахів обох статей оранжево-червоний. Вони населяють нижній і середній яруси лісу, харчуються головним чином плодами і комахами. Відомості про розмноження виду відсутні.

Чорнокрилий дзвонар - "Procnias averano"

  • ареал
  • Окремі області Колумбії, Гайани, Венесуели, Північної Бразилії, о. Тринідад
  • Житла: Ліси на висоті до 1600 м
  • Розміри: 25 см

Через густий бахроми звисаючих з горла чорних сережок цю птицю іноді називають також бородатим дзвонарем. Бороду мають і самці і самки. Живуть ці полохливі, обережні птахи парами або поодинці. Годуються великими плодами: на льоту зривають їх з дерев, а поїдають, сидячи па гілці.

У шлюбну пору самець влаштовує перед самками і самцями-суперниками химерні демонстрації. Сівши на улюблену гілку в нижньому ярусі лісу, він приймається підстрибувати в повітря на висоту до 1,2 м і опускатися з розправленими віялом хвостом на сусідні гілки. Після спарювання самка споруджує з прутиків певних порід дерев легке чашевидное гніздо з тонкими стінками. Розташовується воно на висоті 2,5-15 м в горизонтальній розвилці гілки ближче до зовнішньої сторони крони дерева. Єдине яйце самка насиджує приблизно 23 дня.

Ошейниковая котінга - "Spangled Cotinga"

  • ареал
  • Східні Анди від Колумбії та Гайани до бразильської Амазонії і Болівії
  • Житла: Ліси, рідколісся, савани
  • Розміри: 21 см

Дивовижне по красі яскраво-синє оперення самця на сонце грає блакитним металевим відливом. Це стайня птиці. Під час годівлі ягодами лісових дерев вони зазвичай збиваються у великі групи, які можуть включати і птахів інших видів. Гніздо - неглибока пухка споруда з гілочок і корінців - зовні покрито білими нитками (гіфами) грибниці. Споруджує його самка.

Поодинці вона насиджує і кладку з 1, рідше 2 яєць.

Амазонська зонтична птах - "Cephalopterus ornatus"

  • ареал
  • Північ Південної Америки (до бразильської Амазонії і Північної Болівії)
  • Житла: Незаймані ліси на висоті до 1400 м
  • Розміри: 40-48 см

Ця найбільша з котінг відрізняється від родичів суцільно чорним оперенням, високим, що нависає над дзьобом хохлом з довгих шовковистих пір'я і звисає з горла довгим опереним виростом. У самки хохол і краватку набагато менше, ніж у самця. Живуть ці химерні короткокрилие птиці в верхньому ярусі тропічного лісу, де з гучними криками снують в кронах дерев в пошуках плодів і комах.

У кожного самця є улюблене дерево, сівши на яке він розгортає хохол, звішує вниз краватку і, наповнивши повітрям два особливих розширення трахеї, приймається видавати гучні гудячі звуки. Гніздо у вигляді неглибокої платформи з сучків розташоване в розвилці гілок невисокого дерева. Єдине яйце насиджує виключно самка.

Підродина Манакін (Piprinae)

Включає 52 види дрібних яркоокрашенних птахів з химерним шлюбним поведінкою, що мешкають в тропічних лісах Центральної і Південної Америки. Довжина тіла у більшості видів 12,5-15 см. Самці і самки різко розрізняються забарвленням.

В оперенні самців зазвичай переважає чорний колір, різко контрастує з яскравими кольоровими мітками на окремих ділянках тіла. Самки оливково-зелені. Яскраве забарвлення допомагає самцям залучати самок в шлюбне пору року.

Сінеспінний червононогий Манакін - "Chiroxiphia pareola"

  • ареал
  • Північ Південної Америки до південного сходу Бразилії і півночі Болівії, Тобаго
  • Житла: Дощові ліси, що заростають лісові вирубки
  • Розміри: 10 см

Пари або невеликі зграйки цих пташок найчастіше можна зустріти серед невисоких чагарників чагарників по берегах річок і боліт. Самці відрізняються від самок блакитний забарвленням спини і червоним тім'ям.

Шлюбні демонстрації самці влаштовують на особливих гілках, попередньо очищених від листя і кори. Вони починаються з того, що домінантний самець гучними криками кличе «приятеля» -підпорядкованість самця. Потім обидві птиці приймаються кричати дуетом, причому підлеглий самець видає звуки на частку секунди пізніше, ніж домінантний.

Коли з'являється самка, самці починають танцювати, але, як тільки домінантний виявляє бажання злучитися з нею, підлеглий відлітає, залишаючи подружжя наодинці. Перед спарюванням домінантний самець влаштовує для самки сольний уявлення. Стінки гнізда з найтонших рослинних волокон і павутини так прозорі, що через них видно що знаходяться всередині яйця або пташенята. У кладці 2 яйця.

Нітехвостого Піпрі - "Pipra filicauda"

  • ареал
  • Східні Анди від Венесуели і Колумбії до північного сходу Перу і заходу Бразилії
  • Житла: Дощові ліси, культурні посадки
  • Розміри: 11,5 см

У самців і самок цього Манакін кінчики пір'я хвоста позбавлені опахал і представлені тонкими голими стрижнями. Нітехвостого Піпрі вважають за краще селитися в сирих лісах, на лісових вирубках і плантаціях какао. Вони ведуть одиночний спосіб життя і тримаються у верхніх ярусах лісах. Їх корм - плоди і комахи.

Pin
Send
Share
Send
Send