Сімейства Птахів

Буревісник Буллера Puffinus bulleri в водах СРСР Текст наукової статті за фахом, Біологічні науки

Pin
Send
Share
Send
Send


см. також 3.2.2. Рід Буревісники - Puffinus

Буллер буревісник - Puffinus bulleri

Світло-сірий буревісник з темними верхом голови і хвостом, на спині і крилах темний малюнок у формі літери "М". Дзьоб блакитний з чорною вершиною. Хвіст клиновидний. Розмах крил трохи більше метра. Від тайфунник відрізняється більш тонким довгим дзьобом.

Звичайний влітку у Південних Курильських островів. Гніздиться на островах біля північного узбережжя Нової Зеландії.

Енциклопедія природи Росії. - М .: ABF. Р.Л. Беме, В.Л. Дінець, В.Є. Флінт, А.Е. Черенков. 1998.

Анотація наукової статті з біологічних наук, автор наукової роботи - Слєпцов М. М.

Друге видання. Перша публікація: Слєпцов М.М. 1960. Буревісник Буллера в водах СРСР // Орнітологія 3: 410-412.

Текст наукової роботи на тему «Буревісник Буллера Puffinus bulleri в водах СРСР»

річці Уссурі, проти селища Шереметьєвського, козаком С.П.Лукіним. Шкурки складають предмет вивозу до Німеччини і йдуть тут за ціною 1 р. 60 к. - 2 р. 50 к. Повідомте правильна назва птиці ».

Цей «снирь» виявився океанічних бакланом Graculus pelagicus [= Phalacrocorax pelagicus Pallas, 1811], поява якого всередині материка до сих пір ще не вказувалося.

Русский орнітологічний журнал 2011, Том 20, Експрес-випуск 635: 386-389

Буревісник Буллера Puffinus bulleri в водах СРСР

Друге видання. Перша публікація в 1960 *

Буревісник Буллера Puffinus bulleri - один з мало досліджених тихоокеанських видів буревісників. Минуло близько півстоліття після опису його Сальвінія (Salvin 1888), поки Фалла (Falla 1924 1934), який відвідав район гніздування цього виду на островах Пур Найтс (35 ° 30 'пд, 174 ° 45' східної довготи, до схід від північної частини Північного острова Нової Зеландії) не ознайомили зоологів з основними рисами біології цього виду в період розмноження, хоча дещо раніше Бек (Back 1910), а потім Люміс (Loomis 1918) повідомили про нього в період кочівель в каліфорнійських водах.

За наявними даними, поширення цього виду більш-менш задовільно вивчено в східній половині Тихого океану, але залишається ще неясним щодо південної половини, центральної і північно-західній частині Тихого океану.

У 1954 році, під час експедиції з вивчення біології котиків, який взяв участь в цій роботі Курода (Kuroda 1955) повідомив, що їм в липні здобутий екземпляр буревісника Буллера (в 240 милях на схід від острова Ітуруп), який до цього в північно-західній частини Тихого океану ні відзначений.

Слабка вивченість поширення цього виду в Тихому океані, і особливо в північно-західній його частині, пояснюється, як нам здається, недостатньою участю зоологів в морських експедиціях, особливо у відкритих океанічних водах. Розвиток рибальського і звіробійного промислу в далекосхідних морях і північно-західній частині Тихого

* Слєпцов М.М. 1960. Буревісник Буллера в водах СРСР // Орнітологія 3: 410-412.

океану забезпечило радянським і японським зоологам участь в морських експедиціях, що дали нові спостереження над біологією і поширенням трубконосих і інших морських птахів. В результаті цього ряд питань біології та поширення морських птахів з'ясований краще, ніж це було відомо раніше.

Під час експедицій з вивчення поширення китоподібних і полів їх харчування в далекосхідних морях і північно-західній частині Тихого океану в 1951, 1952 і 1954 роках автор провів попутні спостереження над біологією морських птахів, в тому числі і буревісника Буллера. У зібраної нами в зазначені роки колекції морських птахів, що зберігається в Зоологічному музеї Московського університету, виявилося 4 примірники цього виду.

Молодий самець № 79142 здобутий 17 жовтня 1951 на 44 ° 34 'пн і 149 ° 51 'з.д. і три молодих самки в вересні 1954 року: № 79143 здобута 18 вересня в Південно-Курильської протоці (44 ° 00 'пн, 145 ° 50' з.д., в 3 милях від мису Південно-Курильський), № 79109 і № 79110 - 14 вересня на 42 ° 57 'пн і 151 ° 25 'з.д.

Із зібраних нами даних щодо поширення цього виду в північно-західній частині Тихого океану можна бачити, що буревісник Бул-лера поширений досить широко: від 30 ° 31 'пн і 150 ° 11 'з.д. до 46 ° 15 'пн і 160 ° 15 'з.д. Він спостерігався не тільки в прікурільскіх водах, а й у відкритих частинах океану на 800-900 миль на схід від південної частини Курильської гряди, Хоккайдо і Хонсю.

У територіальних водах СРСР буревісник Буллера спостерігався поблизу островів Малої Курильської гряди, в Південно-Курильської протоці (море Немуро), в 3 милях від мису Південно-Курильський (Кунашир) і на острові Ітуруп. За чисельністю цей вид значно поступається сірій Рі // 1піБ griseus і тонкодзьобого Р. ЬвпштозЬНз Буревісник і стоїть десь поруч з пестроголовим Са1опесЬ ^ ¡еісоше ^.

Зазвичай буревісник Буллера тримається поодинці, але при наявності в поверхневих шарах океану високою біомаси кормового зоопланктону (каланус і еуфаузіід), мальків головоногих молюсків і дрібних стайнях риб збирається невеликими зграйками від 2-3 до 20 особин. Ми спостерігали його серед качурок, сірого і тонкодзьобого буревісників, а також разом з пестроголовим буревісником. Від інших видів буревісників відрізняється порівняно меншою стрімкістю польоту і більш тривалим польотом над поверхнею води. Посадка на воді досить характерна: птах сильно вбирає в «плечі» шию і піднімає вгору відносно довгий хвіст. Мишачо-сіре забарвлення верху легко відрізняє птицю від інших видів буревісників навіть на значній відстані.

Дослідження сім'яників і яєчників здобутих екземплярів показує, що самця слід віднести до молодих, яка вивела в даному

сезоні розмноження, тобто в 1951 році, самки - також молоді особини, але більш пізнього порівняно з самцем виводка. Цілком ймовірно, що в північно-західну частину Тихого океану піднімаються не тільки молоді, а й статевозрілі особини. Подальші спостереження покажуть, як часто з'являється цей буревісник в прікурільскіх водах.

За основними систематичним ознаками птиці, зібрані в північно-західній частині Тихого океану, близькі до особин, здобутим в районах гніздування і біля берегів Каліфорнії. Забарвлення здобутих птахів неоднакова. У самця верх голови світло-бурий, над оком і позаду нього ясна світло-сіра смуга, спина бура зі світло-попелястим смужками по краях пір'я. Низ шиї, груди і черево білі. За забарвленням самки ближче до статевозрілим особинам, описаним Буллер (1888) і Люміс (1918). У всіх наших самок лоб, верх голови і шиї - чорно-бурі, спина і плечі - мишачо-сірі, криють крила і другорядні махові - темно-бурі з кінцями махових від чорно-бурого до чорного кольору, груди, черево, подхвостье і низ крил - білі. Низ решт крил - темно-сірий або бурий. Підстава хвоста темно-мишачого, кінець - чорного кольору, гребінь і кінець дзьоба - чорні, боки - темно-сині. Зовнішні краї цівки, третього пальця, перетинки, що з'єднує зовнішній і середній пальці, - чорного кольору, внутрішня сторона цівки, середнього пальця, перетинки, що зв'язує середній і перший пальці, - світло-м'ясного кольору.

Дослідження вмісту стравоходу і шлунків 4 примірників показали, що в прікурільскіх водах буревісник Буллера харчується в літньо-осінній час еуфаузіідамі (Euphausia pacifica, Thysanoessa longipes), личинками головоногих молюсків (Ommatostrephes sloanei-pacificus), а також сайра Colobabis saira, ставридою Trachurus japoni- cus і глибоководними рибками з сімейства Myctophidae, яких вони виловлюють в темний час доби, коли ці риби спливають в поверхневі шари океану.

Гніздиться буревісник Буллера на дрібних островах, розташованих поблизу північного краю Нової Зеландії. У районах гніздування з'являється в кінці серпня і початку вересня. У жовтні приступає до виправлення старих нір і відриває нові, які влаштовує в про-ращённих до океану обривах і схилах як в безпосередній близькості від берега, так і далеко від нього. Довжина нори від 95 до 125 см, гніздовий розширення вистилається гілочками, корінцями і листям дерев. Нерідко птахи гніздяться в норах гаттерии Sphenodon punc-tatus. Відкладання яєць відбувається в більш-менш однаковий час, на початку грудня. Розміри яєць, мм: 63.4-68.0x41.4-43.6. Насиджування триває близько місяця, в кінці грудня викльовує пташенята, а в кінці березня вони залишають гнізда і починають вести самостійний спосіб життя. У цього виду буревісників період насиджування коротше,

ніж у інших. В районі гніздування і кочівель харчується планктонними ракоподібними, головоногими молюсками і різними видами риб.

Beck R.H. 1910. Water birds of the vicinity of Point Pions, California // Proc. Calif. Acad. Sci. 3.

Buller W.L. 1888. A History of the Birds of New Zealand. London. Falla R.A. 1922. Notes on petrels washed Ashore, West coast, Aucland Province // Emu 21.

Falla R.A. 1934. The distribution and feeding habits of petrels in Northern New Zealand // Rev. Anckl. Inst. Museum 1, 5. Kuroda N. 1955. Observations of pelagic birds of the Northerwest Pacific // Condor 57, 5.

Loomis L.M. 1918. A review of the albatrosses, petrels and diving petrels // Proc.

Calif. Acad. Sci. 2, 12. Murphy R.C. 1936. Oceanic Birds of South America. New York, 2. Salvin O. 1888. Critical notes on the Procellariidae // Ibis 6.

Русский орнітологічний журнал 2011, Том 20, Експрес-випуск 635: 389-391

Вальдшнеп Scolopax rusticola на Західному Алтаї

Б. В. Щербаков1), Л. І. Щербакова2)

1) Союз охорони птахів Казахстану, проспект Ушанова, д. 64, кв. 221, Усть-Каменогорськ, 492024. Казахстан. E-mail: [email protected]

2) Східно-Казахстанський державний університет, Усть-Каменогорськ, 492025. Казахстан

Надійшла до редакції 16 лютого 2011

Вальдшнеп Scolopax rusticola - рідкісний гніздяться вид горнолесной частини Західного Алтаю. Населяє заболочені ділянки Бере-ЗОВО-осикових лісів в гірських долинах і темнохвойниє формації біля підніжжя хребтів на висотах до 1200 м над рівнем моря. П.П. Суш -кін (1938) відзначав, що вальдшнеп на Алтаї зустрічається на висотах до 600 м н.р.м., але також допускав, що він виявиться поширеним дещо ширше в вертикальному напрямку, ніж це було відомо. У сусідньому Південному Алтаї вальдшнеп заходить до 1100 м н.р.м. в Бухтарминской долині (Стариков 2006) і до 1450 м - в Маркаколь-ської і Кара-Кабінской западинах (Березовик 2006, Березовик, Баймуканов 2009).

Pin
Send
Share
Send
Send