Сімейства Птахів

Альбатрос, морський птах

Pin
Send
Share
Send
Send


Ви думаєте, що морські води - це будинок і прожиток для риб і підводних ссавців? Ось альбатрос - морський птах, яка прив'язана до блакитних водах на стільки сильно, що вибирається на сушу тільки для того, щоб продовжити свій рід.

Білоспинний альбатрос (Phoebastria albatrus).

Здається, що людина досліджував всі куточки нашої неосяжної планети, і тепер спостерігай і заноси деякі види до Червоної книги. Але виявляється, на Землі є ще багато видів рослин і тварин, про яких ми дуже мало знаємо.

Мандрівний альбатрос (Diomedea exulans) поряд з дрібним представником трубконосих - Капська голубком.

Зовсім недавно дослідникам вдалося вивчити дивні створіння - альбатросів. Далеко від суші можна виявити ці створення, годинами вони супроводжують пароплави, точно прив'язані до них парять, і навіть не махають крилами.

Крила мандрівного альбатроса порівнянні з крилами невеликого одномісного літака.

Альбатроси, буревісники і океаннікі входять в особливий загін - трубконосих. У всіх цих представників є характерна ознака - ніздрі у них укладені в рогові трубочки. Колір оперення у них світлий, а спина і кінці крил темні. Молоді альбатроси будуть володіти дорослої «одягом» на четвертому році життя.

Світлоспинний димчастий альбатрос (Phoebetria palpebrata) на о. Південна Георгія.

Гніздяться альбатроси в південній півкулі, поза гніздовим періоду їх можна зустріти у всіх морях за винятком Північного Льодовитого океану.

Альбатроси заслужили свою популярність і досить велику популярність своєю пристрастю до подорожей. З сушею їх пов'язує лише період гніздування і розмноження. Весь інший час вони парять над гладдю океану - сплять, годуються на воді і навіть п'ють морську воду.

Галапагоські альбатроси (Phoebastria irrorata) - єдиний вид, що гніздиться на екваторі.

Зовнішній вигляд альбатросів

Загін трубконосих - це птахи щільної статури, багато хто з них важать до дванадцяти кілограмів. Тіло у них покрито густим оперенням, тому що вони мають справу з водою і їм потрібна надійна, тепла і непромокаючий «одяг». Крила у альбатросів довгі і дуже вузькі, а у деяких - дуже довгі.

Найбільший мандрівний альбатрос має довжину крил 3,7 метрів. Це рівносильно крил невеликого одномісного літака. Хвіст різноманітної форми і не такий великий. Дзьоб невеликих розмірів і закінчується загнутим гачком. В роті у них є рогові виступи, які допомагають утримувати слизьку видобуток - рибу. Ноги у них помірної довжини, але у деяких видів короткі. Добре розвинена плаваюча перетинка, що з'єднує передні три пальці. Практично неможливо відрізнити за зовнішнім виглядом самців і самок. Крила альбатросів так влаштовані, що дозволяють птахам використовувати потоки повітря, що піднімаються від поверхні океану, тому вони не летять, а парять.

Чорнобровий альбатрос (Thalassarche melanophris) ширяє над океанськими хвилями.

Альбатроси - це вічні мандрівники, які не мають постійного місця проживання, що охопили своїми перельотами всю планету.

Розмноження альбатросів і буревісників

Незважаючи на таку «бездомність» гніздяться альбатроси в строго визначеному місці, там, де вони самі з'явилися на світ. Це Гавайські, Японські галапогосскіх і Фолклендські острови.

Дослідження показали, що вони розташовуються не далі двадцяти двох метрів від місця, де самі народилися. Для птахів, які роками не бачать суші - це феноменальна топографічна пам'ять і вражаюча точність.

Трістанскій альбатрос (Diomedea dabbenena) злітає з поверхні води.

Гнізда альбатроси роблять на землі і з землі або з купки трави з ямкою посередині.

Галапагоські альбатроси взагалі не будують гнізд, вони навіть деколи перекочують яйця, в пошуках кращого місця.

Кормові ділянки суші птиці різної статі ділять під час гніздування. Самці трістанского альбатроса відлітають в пошуках їжі тільки на захід, самка - тільки на схід.

Чорноногих альбатрос (Phoebastria nigripes).

У альбатросів гніздівель період дуже довгий - від 140 у дрібних видів до 280 днів у мандрівного альбатроса. За цей час пташеня двічі линяє і набирає велику вагу. Нарешті, настає час, коли батьки відлітають з гнізда назавжди, а пташеня залишається досконалої один. Він сидить кілька днів або тижнів в гнізді, потім самостійно відправляється на берег, де буде розробляти помахи крил. Пташенята весь цей час проводять на воді і дуже вразливі перед акулами.

Альбатрос вивчає фаетона, що розташувався поблизу.

Харчування альбатросів

Різні види альбатросів добувають їжу в різних місцях - одні у суші, інші далеко в океані

Колонія чорнобривих альбатросів на Фолклендських островах. На передньому плані пара займається шлюбним залицянням.

А мандрівний альбатрос категорично уникає тих місць, де глибина менше 1000 метрів. Але для всіх залишається загадкою - як птах визначає глибину, якщо їжу добуває лише біля поверхні води.

Чорноногий альбатроси навшпиньки виконують шлюбний танець.

Альбатроси харчуються ракоподібними, кальмарами, рибою, але можуть харчуватися і падлом. Свою здобич вони вистежують з повітря і хапають дзьобом прямо на льоту з поверхні океану. До дванадцяти метрів можуть пірнати на глибину альбатроси в пошуках їжі.

Мандрівний альбатрос виконує шлюбну пісню перед самкою.

Швидкість польоту у альбатросів від п'ятдесяти до вісімдесяти кілометрів на годину. На таких високих швидкостях вони можуть летіти цілодобово, долаючи за день до восьмисот кілометрів.

Самка чорнобривого альбатроса з пташеням.

Дослідники позначали альбатросів і дізналися, що вони облітали земну кулю за сорок шість днів.

Гігантський пташеня мандрівного альбатроса провів в гнізді майже рік.

Альбатроси - це птахи моногамні, що зберігають вірність партнеру все життя. Пару собі шукають дуже довго. Перші кілька років вони прилітають на гніздування, токуют, але не знаходять пар. Згодом вони відточують свою майстерність, набувають мову жестів, вчаться ритуалу.

Останки альбатроса з пластиковим сміттям, який птах проковтнула за життя.

Під час шлюбного ритуалу вони перебирають пір'я у свого обранця, вчаться красиво повертати голову, гучній гелготання, вчаться широко змахувати крилами, клацати дзьобом, хапати за дзьоб партнера.

Темноспіние альбатроси (Phoebastria immutabilis) змушені гніздиться серед пластикового сміття, яке потрапляє навіть на віддалені безлюдні острови.

В повний штиль альбатросам доводиться робити часті помахи крилами. У цей період вони вважають за краще взагалі не підніматися в повітря. Вони вважаються знаком біди у моряків, якщо з'явилися альбатроси, значить - чекай біди - шторму, бурі. І чим більше вітер, тим більше трубконосих птахів можна побачити. Тому, цілу групу птахів трубконосих називають - буревісниками.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send