Сімейства Птахів

Дрозд співочий (птах)

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Раиль
  • ffgrgt
  • Євгенко
  • Світлана
  • Амелія
  • Світлана
  • Ірина

РОЗМНОЖЕННЯ

Самці співочих дроздів своїм співом позначають кордон території і привертають самок. При зустрічі з суперником самець стовбурчить пір'я, розкриває хвіст і витягує шию. Перед самкою співочий дрізд бігає з розкритим дзьобом, то розкладаючи, то складаючи віялоподібні хвіст.

Гніздо співочий дрізд має в заростях, зазвичай в чагарнику або на дереві приблизно на висоті кількох метрів від землі. В окремих випадках птиці гніздуються в тріщинах будинків або на землі. Чашеподобное гніздо співочі дрозди плетуть з гілок, трави і моху і зміцнюють його глиною, в яку птиці замішують ще випорожнення тварин, шматочки порохнявого дерева і листя. Після висихання глиняна маса стає міцною.

Кладку, що складається з 3-5 яєць, самка насиджує сама. Приблизно через два тижні на світ з'являються пташенята співочого дрозда, які вже в двотижневому віці встають на крило.

СПОСІБ ЖИТТЯ

Співочі дрозди живуть в лісах, їх залучають як хвойні та листяні, так і змішані ліси з густим підліском. Птахи непогано себе почувають на сільськогосподарських угіддях, звикають до присутності людини, живуть в міських парках і садах. Іноді співочі дрозди, якщо знаходять придатні для цього зарості, гніздуються в центрі міста. В горах співочі дрозди зустрічаються у верхній лісовий кордону. Шотландський і ірландський підвиди населяють безлісні простору, вирощуючи потомство в заростях ялівцю і вересу. Центральноєвропейські дрозди є перелітними птахами. В кінці лютого на місця гніздування починають повертатися перші співочі дрозди.

Перлет

Популяції співочого дрозда, що живуть в Північній і Центральній Європі, зимують на півдні. Західноєвропейські дрозди іноді зимують на місцях свого гніздування. З Великобританії на місця зимівель відлітає близько половини дорослих птахів і 64 відсотки молодих дроздів, що з'явилися на світ влітку. Ще більше дроздів зимує в Ірландії, а деякі з них відлітають до Франції, Іспанії та Португалії. Дрозди з Голландії та Бельгії зиму проводять на Британських островах. За добу дрозди долають до 450 км.

Чим харчується

Співочі дрозди живляться різноманітними кормами. Склад раціону цих птахів залежить не тільки від місця проживання, а й від пори року і погоди. Рано навесні, коли грунт вже відтанув, але ще не висох під променями сонця, дрозди живляться головним чином дощовими хробаками. У травні і червні вони ловлять гусениць. Коли пора гусениць закінчується, дрозди знову приступають до харчування хробаками, а в кінці літа поїдають багато плодів і насіння, щоб запастися енергією перед довгою дорогою на південь. Весь рік дрозди живляться равликами. При цьому вони користуються особливим методом: розбивають черепашки равликів об камінь, який називають "ковадлом дрозда". Порожні черепашки біля каменів - вірна ознака того, що неподалік живуть співочі дрозди. Дрозди їдять також різних безхребетних: мух, жуків, павуків і багатоніжок. Птахи, які зимують в Західній Європі, часто полюють на морському узбережжі на молюсків-береговічков і сурмачів, а також крабів. Поза періодом гніздування, коли немає необхідності весь день добувати їжу для вічно голодних пташенят, пошуки їжі займають лише частину дня співочого дрозда. В інший час птах чистить пір'ячко і відпочиває.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА Дроздов


У Центральній Європі живе шість видів дроздових. Співочий дрізд зовні схожий на омелюхи, але та відрізняється від нього великими плямами на нижній стороні тіла і білою облямівкою на маховому і хвостовому оперенні. Налякана птиця відлітає, видаючи звуки, що нагадують звучання, яке утворюється від тертя твердого предмета про зубці гребінця. Пісню співочого дрозда легко відрізнити від пісень інших птахів. Сидячи на верхівках дерев, співочі дрозди насвистують різні мелодії, вплітаючи в свій спів голоси інших птахів. Деякі, улюблені наспіви дрозди час від часу повторюють.

ЦІКАВІ ФАКТИ, ВІДОМОСТІ.

  • Репертуар деяких співочих дроздів настільки великий, що той же мотив може повторитися в його співі тільки через 85 музичних фраз. Співочого дрозда іноді ще називають лісовим солов'єм.
  • У польоті дрізд розвиває швидкість до 48 кілометрів на годину.
  • Іноді співочі дрозди можуть влаштовувати бійки на галявині за те, кому дістанеться найбільший шматок їжі.
  • У 1863 р співочі дрозди були завезені в Австралію і дуже добре там акліматизувалися. Вже через кілька років ці пернаті з'явилися в Новій Зеландії.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ співочий дрізд

політ: прямий і швидкий. Можна побачити внутрішню частину крила кольору охри - цим дрізд відрізняється від белобровніка і омелюхи.

яйця: самка відкладає до 5 голубуватих з дрібними темними плямами яєць. Насиджує яйця тільки самка. Насиджування триває 12-14 днів.

оперення: співочий дрізд - це скромно пофарбована птах. Спина у нього оливково-бура, надхвостье сіре, на крилах є білувато-охристі плями. Черевце білувате.

Поведінка: у більшості дроздів довгі ноги, ці птахи ходять прямо. Співочий дрізд годується на землі, долаючи короткі відстані бігом, але частіше стрибками. Під час зупинок птах схиляє голову набік, ніби прислухаючись. Насправді, дрізд намагається щось розгледіти: така поза пояснюється розташуванням очей з боків голови.


- Цілий рік
- Взимку
- Місця гніздування

де мешкають

Співочий дрізд гнізда в Центральній і Північній Європі, а також в Західному Сибіру. Північні і східні популяції на зиму зазвичай відлітають на південь, рідше - на захід.

ЗАХИСТ І ЗБЕРЕЖЕННЯ

Співочий дрізд поширений по всій Європі. У наші дні цим птахам нічого не загрожує.

Його спіймали, а він співає! Співочий дрізд. Відео (00:01:45)

Птах дрізд з чудовими вокальними даними і купою бліх був спійманий на дачі в Ленінградській області і відпущений на волю. Справжні дрозди, або дрозди (лат. Turdus) - рід птахів сімейства дроздових загону горобцеподібних. 62 види. Довжина тіла 20-25 см. По землі пересуваються стрибками, присідаючи при цьому. Поширені в Європі, Азії та Америці, завезені до Нової Зеландії. На зиму північні види відлітають на південь, збираючись великими зграями. Гніздяться одинаками або невеликими колоніями на деревах, кущах або на землі, гнізда масивні, часто з землею або глиною в стінках. За літо дають 1-2 кладки, в кожній від 3 до 7 яєць. Харчуються комахами, павуками, черв'яками, молюсками, ягодами, часто годуються на землі.

Дрозд співочий. Братеевоград. Відео (00:01:12)

У Москві співочий дрізд спостерігається під час перельотів на гніздування. Його бачать часто під час перельотів в Братеевской і Мар'їнської заплавах. На Чагінскіх пустирях. Протягом останніх 10-ти років постійно спостерігається навесні, влітку і восени.

Птахи материків Дрозд співочий. Відео (00:02:00)

Це чудовий співак. Спів його має багато спільного з співом солов'я - та ж чистота і розміреність, відособленість строф і повторення кожного поєднання звуків по два-три рази поспіль. Але соловей співає тихіше, сховавшись в кущах і в малодоступних місцях, а співочий дрізд виступає зі своїми "концертами" точно на відкритій сцені "зеленого театру".

Співочий дрізд (пісня). Відео (00:04:01)

Годування пташенят, купання співочого дрозда. Вибрані трелі дроздів. Серед дроздів багато славляться своїм співом.

Дрозд співочий - Turdus philomelos C L Brehm

Європейський вид, здатний проникати в Сибір.

П про л е в и е п р и з н а к и. Невеликий дрізд (трохи крупніше шпака) з однотонною оливково-сірою забарвленням верху голови, спини і хвоста. Низ білуватий з охристим відтінком на грудях, поцятковано темно-бурими плямами, горло без плям.

Голос. Справедливо вважається одним з кращих співаків. Пісня дуже музична, розмірено і некваплива, не має певної тривалості, виповнюється в бадьорою мажорній тональності, складається з звучних красивих свистів і коротких трелей. На відміну від пісні деряби і чорного дрозда, майже кожне «слово» повторюється двічі, а то і 3-4 рази. Досить образно і впізнається пісню зображують так: «Філіп-филипп, прийди-прийди, чайпіть-чайпіть. »Співають, сидячи на самих вершинах дерев, найбільш активно - в ранкові та вечірні години, але не в густих сутінках. У північній тайзі активні всю білу ніч. Співають багато, починаючи з прильоту і протягом всього гніздового періоду. При співі обережні. Найбільш звичайна позивка в польоті - різке «ци-Каньє», на злеті - високе «сип» або тихіше «тик». Крик занепокоєння - різкі істеричні трелі «ціріціріці», «Ціріц», «Ціль-Ціль. », А також неголосні« чук »,« чек »,« чие, чив. », Високе« ції », коротке« ко »і ін.

С т р о в и н і е і р о з м е р и. Додавання, як у всіх справжніх дроздів. Формула крила 3> 4> 2> 5, іноді 5> 2. 1-е махове перо недорозвинено, багато коротше криють кисті, звуження на зовнішніх опахалах 3 і 5-го махових пір'їн.

Довжина тіла самців (35) 216-245, самок (18) 218-247, в середньому 231,9 і 234,3 мм, розмах самців (35) 340-385, самок (18) 348-385, в середньому 369, 2 і 368,2 мм. Довжина крила самців (100) 111-123, самок (50) 109-119, в середньому 114,4 мм, хвоста 82-90 мм, дзьоб 21-23 мм, вага самців (7) 57-75, самок (7) 57-77, в середньому 66,3 і 71,1 м

З х о д н и е в і д и. Від деряби відрізняється дрібними розмірами і більш темною оливковою забарвленням верху, кольором підкрила, а також менш помітними ознаками: пестрини на нижньому боці тіла у співочого дрозда мають форму куль, що летять до голови. Від білобровик отлічется відсутністю рудих боків і світлої брови.

З л е д и ж і із зв е д е я т е л ь н о с т і. Сліди лап, залишені дроздами, дуже часто зустрічаються на лісових дорогах або біля струмків на вологому грунті. Розмір відбитка 4,1 x 2,3 см. Співочий дрізд пересувається не тільки з нальоту, але іноді якусь відстань пробігають, роблячи кроки довжиною 10-14 см. Це можна помітити і на сліди, і спостерігаючи за самими птахами: при бігу лапки ставлять на середню лінію - біжать як по ниточці. Довжина стрибків 25- 33 см. Сліди співочого дрозда тренованим оком без особливих зусиль можна відрізнити від слідів великих дроздів - горобинника і деряби, але важко - від слідів дрозда-білобровик.

В з р о з л а я п т і ц а. Верх оливково-бурий, Надхвістя злегка серее. Махові темно-бурі, по краю зовнішнього опахала їх вузька світло-рудувата смуга, підстави внутрішніх опахал світло-руде. Середні і великі криють крила з білувато-охристими вершинними плямами, дрібні криють одноколірні зі спиною. Низ білуватий з охристим відтінком, найбільш ясно вираженим в області грудей і зоба. По всьому низу округлі або кілька подовжені червонувато-бурі плями, на зобу і з боків шиї вони густіше, в області черева рідше і блідіше, надхвостье, горло і підборіддя без плям. Бока з оливково-бурим відтінком, испод крила жовтувато-охристий. Кермові під колір спини, але з дуже слабо вираженим червонуватим відтінком. Дзьоб чорно-бурий з більш світлим підставою, ноги жовтувато-бурі.

М о л о д а я п т і ц а. Кілька тьмяніше пофарбована, на спинний стороні тіла червоний колір більш інтенсивний і загальний тон більш строкатий внаслідок наявності світлих плям на пір'ї.

П т е н е ц. З жовтувато-сірим пухом на голові і спині.

Р а з п р о с т р а н е н і е. Від західного державного кордону на схід до долини Олени. На північ на Кольському півострові до 69-ї паралелі, між Білим морем і Уральським хребтом північна межа ареалу простягається від району Архангельська до району Воркути. У Західному Сибіру на північ до 67-ї паралелі, в долині Єнісею до 63-ї паралелі, між Єнісеєм і Леною на північ приблизно до 62-ї паралелі. На південь відсутня в безліса районах північного Причорномор'я і Північного Кавказу. У долині Волги і в басейні Уралу на південь до 51-ї паралелі, в басейні нижнього Іртиша до 55-ї паралелі. На схід від південна межа ареалу опускається на південь і проходить на Алтаї в області 50-ї паралелі, на схід від на південь до Танну-Ола (імовірно), Східного Саяна, хребта Хамар-Дабан. На схід від південні межі поширення не з'ясовані. Імовірно від південного краю Байкалу південна межа ареалу простягається до долини Олени в область перетину її 121-122-м меридіанами.

Поза країн колишнього СРСР: Західна Європа, Мала Азія і північно-західний Іран.

В Евенкії гніздиться єдиний підвид, що мешкає в межах Росії, Turdus philomelos philomelos.

Про з зв про в зв и е м е с т о з і м про в про до п про д в і д а. Іран, Аравійський півострів, Північна Африка.

Х а р а к т е р п р е б и в а н і я. Гніздиться перелітний птах.

Б і о т о п. Різноманітні лісу, на півночі переважно ялинові з освітленої ділянками, на півдні змішані і листяні. Особливо сприятливі тінисті і свіжі багаті чагарниками лісу з багатою фауною наземних безхребетних. Явно тяжіє до заплав річок.

Ч і з л е н н о с т ь. У 1985 р в басейні річки Чуня був численним в сосняках і модринових-соснових лісах (31 і 77 особин / км2) і звичайним (4 особи / км2).

Р о з м н о ж е н і е. Гніздо найчастіше влаштовує на молодих ялинках, іноді в чагарнику на висоті 1-3 м від землі, рідко вище. Як і у інших дроздів, воно має чашеобразную форму і зроблено з сухих стебел трав'янистих рослин, тонких деревних прутиків, корінців, лишайників і моху. Зсередини стінки і підстава гнізда скріплені і гладко обмазані глиною з домішкою деревної потерті. Цю суміш при будівництві птах змочує клейкою слиною. Розміри гнізда: діаметр гнізда 10-18 см, висота гнізда 8-11,5 см, діаметр лотка 9-11 см, глибина лотка 6-7,5 см, товщина стінок 2-3 см, товщина дна 2-5 см. В першій кладці яєць буває 5-6, іноді і 7, в другій кладці менше, зазвичай 4-5 яєць. Форма їх або правильно яйцеподібна або сильно роздута на відстані 2/3 від гострого кінця з дуже заокругленим тупим кінцем, трапляються яйця і сильно подовжені з гострим вершинним кінцем і досить слабо заокругленим тупим кінцем. Шкаралупа яєць матова або трохи блискуча, блакитного (різної інтенсивності) кольору, іноді досить густого і більш зеленуватого, є чорно-бурі плями і точки, іноді ще більш глибокі фіолетові плями. В одному і тому ж гнізді можуть бути яйця різні за розміром і формою, але різниця в забарвленні спостерігається, мабуть, тільки в різних гніздах. Розмір яєць: (50) 24,5-30 x 18,7-22, в середньому 27 x 20,2 мм. Вага (4): 5,3-6,1, в середньому 5,9 м Насиджує самка, 13-14 днів, починаючи з відкладання останнього або передостаннього яйця, в пізніх гніздах - раніше. Гніздо, як правило, не захищають, зазвичай тільки перелітають віддалік - мовчки або з криками занепокоєння. Самець годує самку, що насиджує. У пташенят ротова порожнина жовта, з блідо-жовтими клювнимі валиками. Сидять в гнізді 12-16 днів.

Л і н ь к а. Схема, як у всіх справжніх дроздів. Повна линька дорослих птахів починається в серпні і триває весь вересень, іноді затягуючись і на жовтень. Молоді (часткова линька) змінюють наряд в залежності від термінів виведення між липнем і вереснем, іноді і в жовтні.

Харчування. Змішане, досить різноманітне - тваринне і рослинне. Тваринна їжа складається з ракоподібних комах, молюсків, частково павуків. З рослинних кормів - плоди і насіння брусниці, вороники, чорниці, осок, берези та ін., Також і вегетативні частини рослин - листя чагарників, хвоя їли.

Pin
Send
Share
Send
Send