Сімейства Птахів

Мухоловка-белошейка / Ficedula albicollis

Pin
Send
Share
Send
Send


Під белошейкой мається на увазі співоча пташка перелітних характеру. Вона зараховується до загону горобцеподібних і сімейства мухоловкових. Як можна зрозуміти з назви, у представленій різновиди пернатого племені є відмінна риса. Птахи полюють на крилатих комах, які дзижчать і отруюють життя людині.

Опис

  1. Представники чоловічої половини, які досягли статевої зрілості, виглядають досить контрастно. Їх оперення пігментовану чорним кольором з білими мітками. Самка виділяється на тлі самця, оскільки її раскрас не такий контрастний.
  2. Якщо порівнювати обговорювану порідну групу з пеструхи, які також є мухоловками, то у наших представників сімейства присутній білястого плямочка на лобовій частині. На поперековому відділі світлі відмітини, хвіст чисто чорний, на крилах розвиваються білі поля.
  3. Самі, переступили поріг зрілості, відрізняються сіруватим відтінком оперення з бурими мітками. Нижня частина чисто біла, відсутній наліт охристого або бурого пігменту в області грудної клітини.
  4. Молодняк, вбравшись в осіннє оперення, виглядає досить похмуро і чимось схожий з самочками. У молодих особин на грудинке присутній охристий і бурий відтінки.
  5. Головною відмінною характеристикою цих птахів вважається те, що на крилах є смужка, пофарбована білим. Вона утворюється за рахунок криють, а також махових пір'їнок.

Спосіб життя

  1. Поширення зачіпає європейські країни, а також область Уралу. Простилаються птиці до італійського узбережжя, зустрічаються в Африці, на Балканському півострові. Воліють тайгові, змішані, степові зони.
  2. У процесі проживання поєднується з пеструхи, поширеної в усіх частинах Європи. На просторах нашої батьківщини популяцію можна назвати величезною, птахам не завжди підходить мінливий клімат.
  3. Обговорюване сімейство любить лісу з широколистяними деревами, прекрасно себе почуває серед Липняк і дібров. Трохи рідше мешкає в лісах змішаного типу. Птахи воліють селитися в паркових областях, садах, скверах.

Поширення

Залітних зустрічали в Волзько-Уральському межиріччі: в садах Александров Гая (25 квітня 1958 г.) і на хуторі Данилка Чапаєвської району (12 травня 1958 р), а також на оз. Батпакколь в Кустанайській області (4 травня 2012 року).

Джерела інформації

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Е.І.Гаврілов. "Фауна і поширення птахів Казахстану". Алмати, 1999. В.К.Рябіцев. "Птахи Уралу, Приуралля і Західного Сибіру". Єкатеринбург. Вид-во Уральського університету, 2000..

Харчування

  1. Якщо звернути увагу на назву представлених особин, то нескладно здогадатися, що входить в основу раціону харчування таких пернатих. Варто відзначити, що мухоловки є азартними і прекрасними мисливцями за різними комахами.
  2. Представлені пернаті часто ласують мухами, бабками і метеликами. Цікаво спостерігати за тим, як полюють такі пташки. Особина затаивается в густому листі на деревах і в самий підходящий момент вона раптово вискакує.
  3. В результаті особина вистачає комаха чіпким дзьобом, яке пролітало повз. Після цього птах відразу ж повертається в засідку. Нерідко птиці ховаються під листям дерев під час дощу. У такі моменти мухоловки намагаються знайти собі різних жучків, які мешкають на корі і гілках. Також вони їдять павуків і мурах.

Розмноження

  1. У звичні місця гніздування після зимівлі самці повертаються першими. Найчастіше особи здійснюють переліт саме в квітні. У більшості випадків пташки селяться в дуплах дерев. Відстань між будинками може бути до 50 м. Через 1 тиждень прилітають самки. Так починається шлюбний період у пернатих.
  2. Як тільки самці помічають самок, вони всіляко перед ними починають красуватися. До того ж особини чоловічої статі починають показувати обраницям свої житла. Самці широко розкривають крила і хвіст. Можна побачити, як вони танцюють перед самками. Самці гарно співають і постійно то влітають в гніздо, то вилітають з нього.

Розглянуті особини мають унікальну зовнішністю. Вони не належать до моногамних пернатим, тому в сезон гніздування у них відразу може бути дві сім'ї. Самці прекрасно справляються зі своїми обов'язками, викармлівая самок і потомство.

Pin
Send
Share
Send
Send