Сімейства Птахів

Види дятлів - особливості будови, характеристика і приклади птахів з назвами

Pin
Send
Share
Send
Send


Дятли харчуються комахами, яких добувають з деревини. Цьому сприяють деякі особливості будови організму:

  • Дзьоб дятла мають долотоподібні форму, що робить його удари по дереву більш ефективними.
  • Ніздрі птиці захищені густо розташованими ворсинками, що запобігає потраплянню в дихальні шляхи пилу і дрібних частинок, що утворюються при подрібненні деревини.
  • Мова у птиці довгий, гнучкий, роздвоєний на кінці. Така особливість допомагає дятла витягувати комах з товщі кори.
  • Кістки черепа у дятлів мають пористу, губчасту структуру. Така будова захищає мозок птиці від струсів в результаті численних ударів по дереву.

Лапи і хвіст дятлів виконують опорну функцію і добре для цього пристосовані: лапи, як правило, чотирипалі, причому два пальці звернені вперед і два назад. Винятком з цього правила є тільки трипалий дятел. Оперення у дятлів гладке. Ближче до хвоста воно стає жорстким, що дозволяє птахові спиратися на хвіст, сидячи на дереві.

У дятлів дуже самці відрізняються від самок, Який виражається, як правило, в більш яскравому оперенні самців.

Чорний дятел

По-іншому цей птах називається желна. Її ареал обмежується євразійськими лісами. Желна досить велика, досягає в довжину 49 сантиметрів і важить 450 г. Розмах крил коливається від 64 до 80 сантиметрів.

Дорослі самці мають блискуче чорне оперення. Верхня частина голови пофарбована в яскраво-червоний колір, що нагадує шапочку (іноді його називають червоноголові). Самки відрізняються коротшим розміром шапочки, вираженої лише на потилиці. Молоді особини виглядають приблизно так само, як і дорослі, відрізняючись тільки меншою виразністю плями на голові або повною його відсутністю. Голос цього птаха можна почути на протязі всього року.

Чорний дятел вибирає для проживання як невеликі острівці лісу, Так може селитися і в суцільних тайгових масивах. Нерідко його можна зустріти на вирубаних або на вигорілих ділянках лісу. Раціон чорного дятла не обмежується здобутими з деревини комахами. Він може вживати в їжу, крім жуків і мурашок, ще плоди, ягоди і насіння хвойних дерев. Чорний дятел є моногамной птахом. Фертильний період настає в кінці першого року життя. Пари утворюються на один сезон. Однак населяють один і той же ділянку лісу пари нерідко возз'єднуються і на наступний рік.

Зелений дятел

Довжина зеленого дятла досягає 33-36 см, а розмах крил - 44 см. Оперення верхньої частини тулуба має зеленувато-оливковий забарвлення, а нижньої половини - світлий. У тім'яної області є невеликого розміру шапочка з яскраво-червоного пір'я.

Навколишнє середовище цього птаха - лісові ділянки Поволжя і Кавказу. Для зеленого дятла характерний осілий спосіб життя. Він не відлітає на зиму, як перелітні птахи.

У раціон його входять в основному наземні комахи, зокрема, мурахи та інші безхребетні. Здатний він ловити і дрібних рептилій. Інформація про зелений дятла є в Червону книгу деяких суб'єктів Російської Федерації: його фото і опис представлені в ній в повному обсязі.

Статевий диморфізм у цих птахів виражений слабо, основною відмінністю самців і самок є забарвлення вусів.

В даний час виділяється окремий підвид зеленого дятла - чубатий зелений дятел, що живе на північному заході Марокко в Тунісі.

Великий строкатий дятел

Цей птах має довжину 25 сантиметрів і важить близько 100 грамів. Поширені такі дятли в Європі, Африці і Азії. В основному ведуть осілий спосіб життя, і лише для північних різновидів характерні кочівлі в сусідній області.

Важлива роль в стабільності екосистеми лісу полягає в тому, що в дуплах, видовбаних цими лісовими «докторами», селяться більш дрібні різновиди птахів, такі як мухоловки або синиці. Крім того, безсумнівна користь великого строкатого дятла для навколишнього світу і в боротьбі з такими, що шкодять лісі комахами.

Тваринні корми становлять основну частину раціону цих птахів в літню пору. Зимують вони, переключившись на рослинну їжу. У холодну пору року в їх раціон входять:

  • насіння хвойних порід дерев,
  • ягоди,
  • горіхи.

Ошатний строкатий вигляд цього різновиду дятлів надає поєднання яскраво-червоних тонів подхвостья з чорно-білим фарбуванням основного оперення. У самця є широка червона смуга в області потилиці.

Незважаючи на те що дятли цього виду добре і швидко літають, пересуватися вони вважають за краще, лазити по стовбуру дерева вгору і вниз. Зрідка піднімаються в повітря, щоб перелетіти на сусіднє дерево.

Дятел середній строкатий

Він мешкає в широколистяних та змішаних лісах південних і помірно кліматичних регіонів Європи.

Довжина його тіла досягає 22 см, а маса - 85 грамів. За строкатості забарвлення нагадує великого строкатого дятла, проте форма голови у нього округла, а ніс тонше і коротше. Дзьоб мало пристосований для довбання кори.

Їжу цей птах воліє збирати з кори дерев, А не добувати з-під кори. Влітку харчується комахами: мурахами, хробаками, поїдає величезну кількість гусениць. Взимку переходить на ягоди та насіння різних рослин. Селиться переважно на старих ділянках лісу, де багато сухостою, хворих і загиблих дерев.

Велику частину часу птах проводить в кроні дерев, спосіб життя веде рухливий, перелітаючи з гілки на гілку. У пошуках їжі обстежує стовбури, гілки і навіть поверхню листя. Він мало стукає, першорядне значення мають голосові сигнали.

Пару дятел середній утворює навесні - з середини квітня до початку травня.

Будівництво дупла може займати від 10 до 20 днів. Воно зазвичай розташовується в стовбурі підгнилого листяного дерева з м'якою, а іноді і зовсім трухлявій деревиною. Звичайна висота, на якій ці птахи будують будинок, становить 2-3 метри від землі, глибина дупла може бути більше 30 сантиметрів.

У кладці буває 5-6 білих яєць розміром 25 на 18 мм. У насиживании беруть участь і самець, і самка, і триває воно близько двох тижнів. Годуванням потомства дятли також займаються разом. Через 20-26 днів пташенята виростають і стають на крило. Ще днів 10 батьки підгодовують виросли пташенят, які поки тримаються разом.

Дятел сивий

За розміром ця дивовижна птах перевершує багатьох побратимів по сімейству дятлових. Вона має сріблясто-сіру забарвлення, а спинка прикрашена насиченими зеленувато-жовтими мазками. На голові самців є яскраво-помаранчева мітка, під дзьобом - чорна риса.

Область проживання сивого дятла - лісові угіддя Тихоокеанського регіону і Центральної Європи. Харчуються ці пернаті личинками і лялечками метеликів. Однак їх їжею можуть стати і інші дрібні комахи. Шлюбний період у сивих дятлів настає навесні. У цей період стукіт самця стає найбільш хитромудрим, удари дзьобом по дереву зливаються в цілі ланцюги композицій. Крім виразного стуку, можна почути пронизливий крик птиці, дуже віддалено нагадує крик дитини.

Малий строкатий дятел

Ця лісова пташка розміром з горобця важить всього 25 г і має досить своєрідну забарвлення оперення: поперечні смуги на крилах і бічних рульових пір'ї, чорні щоки і нижню частину спини і білу нижню половину тулуба, чому і був названий строкатим. Верхня частина голови має у самців червоний колір, а у самок - чорний.

Крик цього невеликого лісового жителя гучний, що віддалено нагадує хихикання або звук «і». Це відносно рідкісна різновид дятла, ведуча зазвичай осілий спосіб життя. Хоча іноді вони кочують.Воліють переважно вербові, вільхові або осикові ліси і переліски. Зрідка зустрічаються в змішаних вологих лісах. Будівництво дупла малий строкатий дятел починає в кінці квітня. Постукування видає тихе, короткі, швидкі удари, що нагадують часту барабанний дріб. Своє житло в стовбурі ця пташка облаштовує вже після того, як дерево вмирає.

Основу раціону цього пернатого складають личинки жуків, довгоносики, мурахи, тля.

Перцеед, або тукан

Це незвичайного виду тропічна птах, що відноситься до загону дятлових. Найбільш широко відома вона під назвою тукан. Поширена ця екзотична птиця в Південній і Центральній Америці, живе також і в Мексиці.

Птах середнього розміру, яскраво забарвлена. Має непропорційно великий, пилообразно зазубрений дзьоб. Самка трохи дрібніше самця.

Харчуються тукани дрібними птахами і плодами дерев. Гніздяться в дуплах і вкрай незграбні на землі.

Pin
Send
Share
Send
Send